< Späť na zoznam článkov šperky s farebnými diamantmi

Zaujímavé fakty o diamantoch, ktoré možno nepoznáte

pridané 14.04.2024

Diamanty, tie vzácne klenoty, ktoré nás fascinujú a ohromujú svojou krásou a leskom, v sebe ukrývajú  množstvo zaujímavých tajomstiev a faktov. Tu sú niektoré z nich, ktoré by vás mohli prekvapiť:

 1. Diamanty nie sú len bezchybné

Hoci diamanty sú často považované za symbol čistoty a dokonalosti, skutočnosť je, že väčšina diamantov obsahuje mikroskopické nečistoty a inklúzie. V skutočnosti, len asi 20 % diamantov je považovaných za bezchybné.

2. Diamanty sú tvorené v extrémnych podmienkach

Diamanty sú tvorené pri mimoriadne vysokom tlaku a teplote v hĺbkach zemského plášťa. Tento proces môže trvať milióny rokov, pričom každý diamant prechádza komplexným procesom tvorby a migračného pohybu k povrchu.

3. Rôznorodosť farieb diamantov

diamanty

Okrem tradičných bezfarebných diamantov existuje aj široká škála farebných diamantov. Tieto diamanty získavajú svoju farbu v dôsledku prítomnosti určitých chemických prvkov alebo mikroskopických inklúzií. Medzi najznámejšie farby diamantov patrí modrá, žltá, růžová a zelená.

4. Diamanty sú najtvrdším materiálom na svete

Diamanty majú na Mohskej stupnici tvrdosť 10, čo z nich robí najtvrdší známy materiál na svete. Táto vysoká odolnosť voči poškodeniu ich robí ideálnym materiálom na výrobu šperkov a nástrojov. Aj to je jeden z dôvodov, prečo majú takú vysokú hodnotu.

5. Diamanty majú magickú historickú hodnotu

Od staroveku boli diamanty považované za symbol moci, bohatstva a nebeskej energie. Používali sa v korunovačných klenotniciach a náboženských obradoch po celom svete. Diamanty sú symbolom trvania a nesmrteľnosti, čo ich robí obľúbeným darčekom pre významné udalosti, ako sú svadby a výročia.

 

Najnovšie články

Zásnubné prstene a ich história naprieč kultúrami krajín

História zásnubných prsteňov

Už ste niekedy rozmýšľali nad tým kedy vznikla a odkiaľ pochádza tradícia zasnúbenia so zásnubným prsteňom? V skutočnosti je táto tradícia zakorenená v dávnej histórii. Význam zásnubného prsteňa spolu s jeho vzhľadom sa menil v čase naprieč kultúrami krajín. Zásnubný... prečítať >.

puncove znacky zlato a drahe kovy

Overenie pravosti šperkov – Štátny punc

Pre overenie pravosti šperkov sa na skoro každom drahom kove používanom pri výrobe šperkov uvádza punc. Čo je to punc? Na čo sa používa? Punc je číselné označenie vyrazené do drahých kovov, ktoré sa používajú... prečítať >.

tout Paul Newman Joanne Woodward

Najznámejšie príbehy pravej lásky

Diego Rivera & Frida Kahlo Mladá talentovaná maliarka z Mexika Frida Kahlo si zaplatila návštevu štúdia slávneho muralistu Diega Rivieru. Hľadala u neho rady pre svoju kariéru. “Mala nevšednú dôstojnosť, sebaistotu a v očiach zvláštny... prečítať >.