< Späť na zoznam článkov kamea investovanie

Rozmýšľate nad investovaním do zlata? Toto sú výhody a nevýhody

pridané 09.05.2022

Zlato má mnohonásobné využitie. Už v starovekej Číne bolo uznané ako platidlo v roku 1091 p. n. l. a dodnes si drží štatút uchovávateľa hodnoty. Na zemi sú obmedzené zásoby tohto drahého kovu (približne 170 000 ton), a preto je zaujímavou komoditou, s ktorou sa obchoduje na svetových burzách. Okrem finančníctva sa však ešte používa v počítačovom a mikroelektrickom priemysle či zubnom lekárstve.

V tomto článku si uvedieme niekoľko výhod a nevýhod spojených s investovaním do drahých kovov a drahokamov. Koniec koncov, aj v našej predajni Kamea máte možnosť kúpiť si investičné zlato a diamanty.

Výhody plynúce z investovania do zlata

Kedysi boli bankovky kryté zlatom. Od tohto systému sa už však upustilo a v súčasnosti zlato vystupuje ako samostatná komodita. Ľudia si doňho zvyknúť „sporiť” za účelom predchádzania inflácii. Zároveň zlato a striebro slúžia ako náhradné platidlo, pokiaľ by vypukli štátne nepokoje alebo prevraty.

kamea investicna tabulka
Cena zlata za posledných 20 rokov v EUR/kg.

Medzi ďalšie výhody investovania do fyzického zlata patria:

  • obohacuje vaše investičné portfólio;
  • umožňuje anonymné platby, sporenie a transfery hodnoty;
  • celosvetová akceptácia a vysoká likvidita;
  • viac než 5-tisíc ročná história – je nižšia pravdepodobnosť, že ľudia mu prestanú veriť v porovnaní s bankovkami;
  • pokiaľ nie je investícia do zlata predmetom podnikania, tak je pri fyzických osobách oslobodené od zdaňovania;
  • pomerne vysoká hodnota je obsiahnutá v malom množstve;
  • možnosť transformácie na iné produkty (napr. zlaté šperky, prstene a podobne).

Nevýhody plynúce z investovania do zlata

Samozrejme, nič nie je bezchybné. Pri investovaní do zlata to platí taktiež, a preto uvádzame niekoľko nevýhod s tým spojených:

  • existuje riziko krádeže/straty tejto komodity;
  • vyššie transakčné náklady v podobe fyzického uskladnenia a prenosu, overovania rýdzosti a váhy;
  • nie je to investícia, ktorá vytvára ďalšie speňažiteľné hodnoty, t. j. nevytvára ďalší pasívny príjem, iba uchováva hodnotu;
  • tempo rastu výnosov zo zvyšujúcej sa ceny zlata je pomalšie v porovnaní s vysoko rizikovými investíciami (napr. akcie).

Bez ohľadu na nevýhody, určite je rozumné si svoje investičné portfólio vystavať tak, aby v ňom boli zastúpené rôzne zložky (vrátane zlata a iných drahých kovov či drahokamov).

Pod značkou Kamea môžete rozumne investovať do certifikovaných zlatých tehličiek a diamantov. S výberom vám pomôže náš certifikovaný klenotník – gemológ. Ak vás ale zlato láka v inej, estetickej podobe, tak si stále môžete zadovážiť šperky z našich kolekcií ako módne doplnky dotvárajúce váš vzhľad. Tie majú okrem finančnej hodnoty ešte sentimentálnu hodnotu, ktorá dokáže byť v niektorých prípadoch nevyčísliteľná.

Poznámka: V článku nepíšeme investičné rady. Článok má čisto informačný charakter a slúži na inšpiráciu, t. j. nezohľadňuje individuálne potreby, investičné ciele a špecifické finančné okolnosti jednotlivcov.

Zdroj obrázka: BullionVault

 

Najnovšie články

svadobne tradicie

6 najznámejších svadobných tradícií a ich pôvod

Od vašich zásnub až po váš veľký svadobný deň sprevádza vaše šťastie množstvo svadobných tradícií. Niektoré tradície sa už vytratili, ale niektoré stále ostávajú. My sme pre vás vybrali tých 6, ktoré sa zväčša dodržiavajú... prečítať >.

ako vybrat zasnubny prsten kamea diamonds

Ako na nákup zásnubného prsteňa alebo svadobných obrúčok

Výber prsteňa môže byť veľmi ťažkým orieškom. Preto sme sa nad tým zamysleli a prinášame Vám jednoduchý návod, ktorý Vám zaručene pomôže s nákupom. Veríme, že tento krátky návod Vám pomôže vybrať tie pravé prstene,... prečítať >.

shutterstock

Ako kombinovať šperky so spoločenským odevom?

Oslavy, svadobné hostiny a stužkové sa blížia. Radi by ste nosili zaujímavé outfity v kombinácií so šperkami, ale neviete ako ich vkusne a farebne zladiť? Pripravili sme si pre vás pár jednoduchých rád, ktoré vám... prečítať >.